top of page

לינקדאין לחיפוש עבודה ובניית קריירה – מדריך, נירית גלר ג'מילי

לפני מעל עשור התחלתי את דרכי כעצמאית, יועצת ומאמנת תעסוקתית תוך התמקדות בליווי תהליך של מציאת עבודה ובניית קריירה. קודם לכן, מעל עשור הייתי בתפקידי ניהול במשאבי אנוש בארגונים גדולים, בהם גייסתי אלפי עובדים, הדרכתי מאות מנהלים שקלטו את עובדיהם, וליוויתי את ההפרטה הראשונה בתע"ש. באותם ימים יכלו מחפשי עבודה להוציא מידע רב מהאינטרנט בכל נושא כמעט, אך הדעות והעצות היו לעיתים סותרות, המון אנשים שכתבו על המון נושאים. הלכתי לאיבוד בים המידע.



לאחר כמה שנים של עיסוק בתחום התחלתי לכתוב על מציאת עבודה במקומון. בכל שבוע כתבתי כתבה אחרת במגוון רחב של נושאים. ולאחר מכן עברתי לכתוב בפלטפורמות ארציות, והחומרים התאספו. פרויקט הכתיבה הגדול ביותר שלי היה הספר שהוצאתי: "המדריך המלא לבחירה ומציאת עבודה: השתלבות נכונה ובניית קריירה". לתומי חשבתי שכל שנדרש זה לאסוף את הכתבות ולכרוך לספר. הפרויקט הזה ארך שנתיים ארוכות וקשות, ולמרות הקושי, המשכתי לכתוב על מנת שתהיה מעין תורה סדורה לכל מי שמחפש עבודה. מאז הוצאת הספר ועד היום אני כותבת לאורך כל התקופה על תהליך של חיפוש עבודה, כי חשוב לי לספר על חידושים, על שינויים, על מגמות ועל עוולות. אני כותבת כדי שידעו, כדי שיוכלו להיערך נכון, כדי שיוכלו להיעזר בכלים חדשים, וכדי לייצר שינוי בשוק התעסוקה. אני כותבת מתוך יעוד. היעוד שלי לייצר שוק תעסוקה שפוי יותר, תהליכי חיפוש עבודה איכותיים וקצרים יותר, ושאנשים לא יוותרו על עבודה ראויה. כי כולם ראויים לעבודה ראויה.

**************


בדיוק לפני שנתיים התפרסמה כתבה שלי בנושא רשתות חברתיות בעיתון סופשבוע (קישור לכתבה מופיע בסוף המאמר(. המון נתונים הכתובים בכתבה עדיין נכונים, אך ברצוני להוסיף דגשים רבים, ולהתמקד ברשת לינקדאין (linked-in) בחיפוש עבודה . זו הסיבה שהחלטתי לייצר מאמר חדש בנושא לינקדאין:


המצבים שבהם מומלץ להשתמש בלינקדאין:

  • מציאת חברים משותפים – אתם עשויים למצוא חברים משותפים אך ורק אם יש לכם אנשים ברשת הקשרים שלכם.

  • מידע נוסף לפני פניה יזומה – בעזרת לינקדאין ניתן לקבל מידע נוסף על חברה/ מנהל/ תפקידים אפשריים בחברה.

  • מידע לפני ריאיון עבודה – כאשר מעוניינים לדעת קצת יותר על החברה/ על המראיין/ על המנהל הישיר/ על העובדים הנמצאים בתפקידים דומים על מנת לחדד את המסרים בריאיון.

  • הרחבת תהליך של חיפוש עבודה – אני ממליצה לייצר תהליך אפקטיבי, לסקור ולסרוק את שוק העבודה ולאסוף עוד מידע על חברות אפשריות, מנהלים העוסקים בתחום ותפקידים שעשויים לעניין אתכם. זו דרך מעולה לייצר הזדמנויות תעסוקה רבות הרבה יותר.

איזה נתונים תוכלו לחשוף בעזרת הלינקדאין?

  • מידע על חברים משותפים – בעזרתם ניתן לקבל מידע נוסף מעבר לזה הקיים בלינקדאין, ולעיתים אף לזכות בעזרתם בקידום מול המנהל הרלוונטי.

  • מידע כללי על החברה – לחברות רבות יש דף מידע על החברה בלינקדאין.

  • מידע על המנהלים בחברה– הוותק שלהם בחברה, מה החברות שמהן הגיעו, מהם תחומי האחריות שלהם.

  • מידע על תפקידים רלוונטיים – מה כוללים תחומי האחריות של אלה אשר מבצעים היום את התפקיד הנחשק, מה הוותק שלהם, האם מדובר בעובד אחד או שישנם כמה עובדים אשר מבצעים את אותו תפקיד.

  • מי הסתכל עליכם – יתכן שלפני הריאיון תגלו שהמראיין או מישהו ממשאבי אנוש מאותו ארגון בחן את הפרופיל שלכם. אם כי מעסיקים רבים נוהגים לרכוש את הפרופיל האנונימי על מנת שלא להחשף.

מי מסתכל עליכם בלינקדאין?

  • מגייסים – מגייסים רבים מצויים בלינקדאין, ובעזרתו הם מאתרים מועמדים. מראיינים – לפני ריאיון עבודה מראיינים רבים מנסים לקבל מידע נוסף על המועמד מעבר לכתוב בקורות חייו.

  • אנשי מקצוע – אשר רוצים להרחיב את הקשרים שלהם עם אנשי מקצוע בתחומם.

  • אנשים אקראיים – לינקדאין ממליץ לכל מי שיש לו פרופיל בלינקדאין ליצור קשר עם אנשים אחרים על פי אלגוריתם נסתר.

  • מחפשי עבודה – מחפשי עבודה רבים מנסים להגדיל את רשת הקשרים שלהם ולהגיע למנהלים שאליהם הם מעוניינים לפנות ובהמשך להציע את מועמדותם.

  • מכרים – שעבדו אתכם בעבר או שלמדו אתכם, או בני משפחה/ שכנים / מכרים שמעוניינים לדעת עליכם קצת יותר ו/או לצרף אתכם לרשת הקשרים שלהם.

  • הממונים – אחד התופעות הידועות למנהלים רבים שכאשר העובדים שלהם מבצעים שינויים רבים בפרופיל שלהם בלינקדאין, זה עשוי לרמז על תהליך דיסקרטי של חיפוש עבודה. אם אתם עובדים, אך גם אם לא, כדאי בתקופה בה אתם עושים שינויים רבים בפרופיל תסגרו את האופציה של פרסום השינויים שביצעתם. באופן כזה כל מי שיכנס לפרופיל יראה את השינוי, אך כל אנשי הקשר שלכם לא יעודכנו על כל שינוי קטן.

עצות חשובות:

  • הגדלת רשת הקשרים – ככל שרשת הקשרים שלכם תהיה רחבה יותר ותכיל אנשים שאתם מכירים כך תוכלו לקבל מידע על מקומות עבודה פוטנציאלים/ על משרות/ על המנהלים הרלוונטיים ואולי אף לזכות בעזרתם במציאת עבודה.

  • לא לציין שאתם מחפשים עבודה – גם אם אתם מחוץ למעגל העבודה. אני ממליצה שאת מקום העבודה האחרון תשאירו כמו שהוא, ותשנו רק לאחר שתמצאו עבודה. מגייסים רבים יודעים ששבעים אחוזים ממחפשי העבודה עובדים ומחפשים במקביל, ולכן אינם נרתעים לפנות או לזמן לריאיון כאלה שנראה כי עדיין מועסקים. לעיתים רחוקות הצורך בעובד פנוי יהווה משקל גדול יותר מעובד עם הניסיון הרלוונטי (גם אם יצטרכו להמתין לו לצורך הודעה מוקדמת). לעומתם מעסיקים פוטנציאלים נעתרים פחות לבקשות התחברות כאשר מדובר במחפשי עבודה (עובדה עצובה).

  • קלות הפניה לאדם זר – לינקדאין בהגדרתו נוצר על מנת לייצר קשרים עסקיים גם עם אנשים שלא מכירים (להבדיל מפייסבוק, שרבים יראו זאת כחוצפה שמועמדים יבקשו חברות). במקרים רבים יסכימו אנשים לצרף אתכם לרשת הקשרים שלהם אך זה מותנה בפרופיל מלא ובתמונה. ונכון, ישנם גם כאלה שמצרפים רק אנשים שהם מכירים.

  • פרופיל מלא – לינקדאין מנחה כל חבר בו מה צריך להוסיף על מנת לייצר פרופיל מלא. מומלץ למלא בכל השדות הנדרשים.

  • פרופיל באנגלית – הפרופיל בלינקדאין צריך להיות כתוב בשפה האנגלית בלבד.

  • תמונה – מומלץ להצטייד בתמונה ברורה, מכתפיים ומעלה (בטח שלא כל הגוף) ומתן דגש על מאור פנים. אין לכם מושג עד כמה תמונה מייצרת מוטיבציה להיעתר לבקשת קשר מאיש זר.

  • קבוצות מקצועיות – אני ממליצה להיות נוכחים גם בקבוצות מקצועיות ולהשתתף בדיונים המקצועיים על מנת שיכירו אתכם, וזו הזדמנות להכיר אנשים בתפקידים דומים, ללמוד על בעיות בהן הם נתקלים וכמובן על דברים חדשים המתרחשים בתחום העיסוק שלכם.

  • לינקדאין לא מתאים לכל ארגון ולכל תפקיד– למרות שבתחילת הדרך מספר הענפים והתפקידים שנכחו בלינקדאין היה מצומצם, כיום רבים המגזרים אשר מצויים בלינקדאין, חברות רבות מאוד מצויין בלינקדאין, וקשת רחבה של אנשים במגוון רחב של תפקידים מצויים בלינקדאין. אך עדיין זה לא כולל את כל המגזרים ואת כל התפקידים, אם כי זה מתפתח משנה לשנה.

  • בניית קריירה – אנשים רבים משביחים את הפרופיל ומגדילים את הקשרים שלהם בלינקדאין כשהם מחפשים עבודה. ולאחר שמוצאים נוטשים את לינקדאין. וזו טעות. לינקדאין מהווה היום את פנקס אנשי הקשר הכי מעודכן שלכם, שכן האנשים עצמם דואגים לעדכן את פרטי ההתקשרות שלהם, את התפקיד החדש והארגון בו הם מועסקים. כדי למנף את רשת הקשרים שלכם לינקדאין יצרה פלטפורמה של שמירה על קשר בימי הולדת ובשינויי תפקיד וארגון והיא מודיעה לכל המקושרים על כל אלה. אני ממליצה להקדיש כמה דקות בכל שבוע- לאחל יומולדת שמח או ברכות על תפקיד חדש.תמיד יהיה נחמד אם תשאלו למה עברו, תשאלו על החברה החדשה, כך תלמדו עליה יותר. מי יודע מתי מידע זה יהיה לכם לעזר? כמובן, שלאורך כל הקריירה תוסיפו את אנשי הקשר איתם אתם באים במגע בעבודתכם.כדאי לזכור שיתכן שבעוד כמה שנים תהיו שוב בתהליך של חיפוש עבודה, והקשר שרקמתם ושימרתם יכול לעזור לכם במציאת העבודה הבאה ובבניית הקריירה שלכם.


לסיכום, אני מאוד ממליצה להשתמש ברשת הלינקדאין לחיפוש עבודה.מחפשי עבודה רבים לא מבינים מה לעשות בלינקדאין. לא מבינים מה אפשר להשיג בלינקדאין. לא מבינים איך לפעול בלינקדאין. ומטרת המאמר היא להאיר על כל אלה ועוד.


נירית גלר ג'מילי, www.nirit4job.co.il

Comentários


bottom of page