top of page
Blue-Stripe.png

פרק 10 - עבודה סוציאלית - חשיפה למקצוע

ראיון עם שני עובדים סוציאליים שכל אחד מהם עבר מסלול שונה.

לטובת המתלבטים אם לבחור במקצוע העבודה הסוציאלית.

יואל קפלן:עו"ס ותיק שעבד 25 שנה בשב"ס,  בתפקידים מגוונים (כולל ניהול בתי כלא) , יצא לגמלאות וכיום עוסק באימון אישי והדרכת מאמנים.

שירה אליאס רוטר:עו"ס מטפלת רגשית ומנחת קונסטלציה משפחתית. בגיל 44 עשתה תואר בעבודה סוציאלית כקריירה שניה. בתחילת דרכה למדה לתואר ראשון מדעי ההתנהגות ולתואר שני סוציולוגיה, ועבדה שנים בתחום מחקרי שוק, תוך כדי למדה הנחיית קבוצות ושיטות טיפול אלטרנטיבי: פוקוסינג וקונסטלציה משפחתית. לדעתה צריך בשלות ועשיית דרך כדי לעסוק במקצוע זה.

כיום שירה מלווה משפחות אומנה (הסדר חוץ ביתי לילדים שלא יכולים לגור עם הוריהם ממשפחת המוצא שלהם) וגם מטפלת ומלמדת קונסטלציה משפחתית.

שירה נשואה ואמא ל- 3 ילדים

מדוע עשתה הסבה לעו"ס? שירה נמשכה לטיפול בנפש האדם וחיפשה בסיס קונבנציונלי ומצע ידוע להישען עליו, על מנת להבין טוב יותר תהליכים שאנשים עוברים. בגיל 44 חזרה להיות סטודנטית עם עבודות ומבחנים.. – השקיעה בתואר ראשון ושני תוך כדי שהיא עובדת ומחזיקה בית.

כיום במסגרת עבודתה כמלווה את משפחות האומנה היא עוסקת בניהול התיק - CaseManagement. עושה ביקורי בית באופן קבוע, רואה את הילדים מדברת איתם וגם מדריכה את ההורים. מטעם המדינה היא גם מהווה גורם פיקוחי שמטרתו לוודא שהילדים במשפחות נמצאות במקום שמיטיב עמם.

מה אוהבת בעבודה? שירה רואה ילדים עם סיפורי רקע  קשים, ומדהים בעיניה לראות שרוב ילדי האומנה מתפקדים טוב בבית ספר, בחוגים. היא  אוהבת ללוות את הורי האומנה המתמודדים עם מקרים מורכבים, אוהבת להכיר את האנשים בצורה מעמיקה.

יואל קפלן – בעל קליניקה, מטפל ומאמן. במקביל מדריך מאמנים, מלמד אותם לשים גבול ולהבין מה הם יכולים ומה לא. להבין שהם לא מטפלים.

הוא עובד סוציאלי במהותו. זה חלק ממנו , גם כיום, כשעשה שינוי.

איך בחר במקצוע? בצעירותו רצה ללמוד רפואה וכשלא התקבל, הגיע לאבחון באוניברסיטה והמליצו לו על עו"ס. לא הכיר את המקצוע, אז בשנות ה 80. הכירו לשכות סעד.

לכלא הגיע במקרה, דרך אמו ז"ל שהכירה את האחראית על השיקום בבתי סוהר ואמרה לה שיואל מחפש עבודה. התחיל כמפקד אגף שיקום אסירים משתחררים, בקהילה, שכלל תכניות טיפוליות. אח"כ ריכז את תחום העבודה הסוציאלית בכלא מעשיהו. פיקד על בתי כלא מעשיהו ונווה תרצה .

איזה תפקידים הכי אהב?

1. כסגן ומ"מ מנהל כלא "נווה תרצה"  - ראה שליחות בטיפול בנשים האסירות הפגועות שעברו סיפור קשה.

2. כראש מחלקת פרט – לטפל בסוהרים. איפשר לו לחזק את מעמדם ויכולותיהם, שיחושו גאווה בעבודה החשובה שהם עושים.

25 שנה עבד בשב"ס, שנתיים הכין את עצמו לפרישה, ידע שיהיה לו עסק עצמאי,  בחר ללכת לתחום האימון, כדי לתת טיפול קצר וממוקד ומשלב את הידע שלו בטיפול עם מקצוע האימון.

מה אפשר לעשות עם תואר בעבודה סוציאלית?

זה אחד המקצועות הכי מגוונים, תמצאו היום עו"ס בהרבה תחומים:

לשכות רווחה, ביטוח לאומי (מחלקת שיקום), משרד הבטחון, יעוץ זוגי, משפחתי, בתי חולים (בליווי טיפולי), צבא, פנימיות, בריאות הנפש, בתי כלא, אסירים משוחררים, קציני מבחן, עו"ס לחוק נוער, ארגונים- הנעת עובדים, שחיקה, קהילה, קשישים- דיורים מוגנים, חברות סיעוד ועוד.

מה מהות תפקידו של העובד הסוציאלי?

עולם ומלואו. בראש ובראשונה שיחות וטיפול והערכות מצב, ולאחר מכן קשר עם מערכות הסביבה, עם הרשויות, עם המשפחה, כתיבת דו"חות, הערכות ומעקבים. מלווים ומקיפים את מטופל, ההורים שלו, מקום העבודה, ביה"ס, מסייעים במיצוי זכויות ועוד ועוד.

מדוע לבחור במקצוע?

זה מקצוע מיוחד, מספק וממלא. יש פה המון גוונים ושדות, אפשר לעבור תפקידים ואפשר לעבוד במקביל בקליניקה פרטית.

זה מקצוע מרתק, אמנם יש מקרים קשים, אך זה מקצוע עם המון סיפוק (כשחווים הצלחות). למשל, משתפת שירה, מרגש ללוות נער שלא הסכים בהתחלה לדבר וסרב להשתלב במשפחת אומנה, ועכשיו סיים י"א ובגרויות , מצליח בבי"ס, הוציא רישיון נהיגה וטוב לו במשפחת האומנה.

יואל עזר לאסיר וליווה אותו לאורך החיים במאסר ראשון ושני, ובקשר אתו גם כיום, גם אחרי שהשתחרר, הוא למד משפטים וכיום הוא עוסק בעריכת דין. יש סיפוק גדול, כי העו"ס מלווה אנשים לאורך זמן.

יש לעובדים הסוציאליים המון השפעה, כח וסמכות. הם יכולים להוציא ילדים מהבית במקרים קשים וקיצוניים .

יש עו"סים קציני מבחן שמופנים אליהם מקרים לפני משפט והם ממליצים לשופטים איזה עונש לתת, האם להכניס למאסר או לא. עו"סים גם  מנחים קבוצות עבריינים, יש עו"ס לחוק נוער, קשישים, יכולים להגן על חסרי ישע.

לשירה חשוב לציין שלציבור יש תפיסה מוטעית שעו"סים מוציאים ילדים מהבית. האמת היא שלמדינה אין אינטרס להוציא ילדים מהבית. כשמחליטים להוציא ילד מהבית זה רק במקרי קיצון כשהורים לא נוכחים או לא מתפקדים.

חסרונות?

החסרון העיקרי הוא השכר, חלק מהעו"סים פותרים זאת כשעובדים גם באופן פרטי בקליניקה שלהם.

יש עוס"ים שהם בסיכון. כשיש מקרי אלימות, עו"סים עובדים עם "החצר האחורית".

בעיה נוספת היא העומס: זו עבודה ציבורית בחלקה הגדול, קיים חוסר גדול בתקנים, ואין יכולת להגיע לכל הנזקקים לשירות.

אתגר גדול הוא לא לקחת את העבודה הביתה, כי עו"סים עושים זאת - טלפונים, סידורים וגם קשיים נפשיים.

יש בציבור נטיה לתהות בטעות, מדוע לא התערבו במקרי אלימות המשפחה. צריך לדעת שכאשר אשה מוכה לא פונה לרשויות, אי אפשר לטפל. היא בעצמה חייבת לפנות לעזרה. עו"סים גם יוצרים קשר עם המקרים שזקוקים לעזרה.

למי המקצוע מתאים? לאדם עם אכפתיות , אמפטיה ורצון לעזור, לאדם שמוכן לתת מעצמו למען האחר והשיקול הכלכלי אינו המרכזי מבין כלל השיקולים בבחירת המקצוע.

צריך חוסן? את החוסן מפתחים תוך כדי..

כיום רואים גם  יותר ויותר גברים שבוחרים במקצוע עבודה סוציאלית.

bottom of page