· איך החלטת לפתח את מרכיב הכתיבה בעבודה שלך? מאיה: לא החלטתי, זה בא מעצמו- תמיד אהבתי לכתוב והייתי טובה בזה.
· האם כיוונת לנישה מיוחדת לכתבות? מאיה: הבלוג עוסק בכל הקשור לקריירה ולניהול נכון של תהליך חיפוש עבודה.
מבוא אישי:
הפוסט הראשון בבלוג שלי נכתב כבר בשנת 2009. ליתר דיוק- ב 4/7/2009. רצה המקרה ובדיוק בתאריך שבו חוגגים בארה"ב את יום העצמאות, גם אני חוגגת עצמאות משל עצמי, כי הפוסט הראשון הזה הוביל בעצם להקמת העסק שלי.
ולמה אני מספרת לכם את זה? בגלל מאמר מעניין שכתב יזם סדרתי בשם Brett Farmiloe. קראתי אותו בעיון, חשבתי על התובנות שעלו ממנו בהקשר האישי שלי ו...כן! הזדהיתי עם כל מילה. זו גם הסיבה לכך שאני רוצה לחלוק אתכם את התובנות הללו, ואני בטוחה שהן מועילות עבור כל מי שעדיין מחפש את עצמו מבחינה מקצועית וגם את כל מי שמחפש עבודה חדשה או מתכנן להקים עסק חדש.
בקיצור, מיודענו Brett ערך לפני 10 שנים מסע שטח ברחבי ארה"ב- הוא נכנס לרכב, העמיס מספר חברים ויחד הם חרשו את הכבישים וראיינו יותר מ 300 אנשי מקצוע בעלי קריירה מפוארת. מה הוביל למסע הזה? נתון סטטיסטי שהם קראו והדהים אותם על כך שיותר ממחצית מהאמריקאים שונאים את מה שעושים לפרנסתם. על כן, מטרת המסע הייתה לגלות מהו הסוד של האנשים שדווקא כן אוהבים את מה שהם עושים. הראיונות אוגדו לספר ולסדרה של הרצאות.
אז מה דעתכם? מהו הסוד הכמוס הזה? מסתבר מתוך כל מאות הראיונות הללו שיש תבנית חוזרת, סוג של נוסחה שעומדת מאחורי עסקים מצליחים, מועמדים מבוקשים לעבודה או אפילו קמפיינים שיווקיים טובים. כולם ניחנים בשילוב של 3 הגורמים הבאים:
1. סיפור- ה"למה"?
2. כישורים
3. רשת קשרים
הסיפור או ה"למה"? הם בעצם הסיבה העומדת מאחורי הקמה של כל העסק, זו הסיבה שגורמת למועמד מסוים לבלוט מבין עשרות מועמדים לתפקיד וזו הסיבה שגורמת לצרכן לקנות מוצר או שירות כלשהו. הסיפור הוא בעצם הבידול בהשוואה למוצרים או למועמדים או לעסקים אחרים. זה משהו פיקנטי, משהו שאנשים יכולים להתחבר אליו.
על כישורים לא צריך להרחיב יותר מידי- זו בעצם עסקת החבילה- המאפיינים של המוצר או השירות, התכונות האישיות, הידע והניסיון המקצועי של המועמד לעבודה. ואני בטוחה שהפרמטר השלישי- קשרים- לא מפתיע אף אחד.
אז הנה לכם הסוד שעומד מאחורי כל אלה שעושים משהו שהם אוהבים: יש להם סיבה טובה לעשות את מה שהם עושים וזה הדלק שגורם להם להמשיך לנסוע/למכור/להוביל. יש להם את הכישורים הנדרשים להצלחה בתחום הזה, כי בכל זאת: “You gotta have skills to pay the bills.”ויש להם את הקשרים שמסייעים להם לגרום לדברים לקרות ולממש את המטרות.
אז מהו ה"למה?" שלי: אחרי שנים רבות של עבודה בתחום הגיוס וההשמה (לרבות ניהול של יחידת רווח והפסד בתחום ההשמה) החלטתי להקים את הבלוג הזה. למה? בגלל ששמתי לב שלמחפשי עבודה יש המון התלבטויות על כל צעד ושעל בחיפוש ושברוב המקרים אין להם עם מי להתייעץ ואין את מי לשאול. ובחיפוש עבודה כמו גם בקריירה- מספיקה טעות אחת קטנה בכדי לפספס פספוס גדול ויש שגיאות שמלוות בסַייד-אֶפקטְס למשך שנים רבות.
באותה התקופה ברשת היה מעט מאוד חומר בנושאי קורות חיים, ראיונות עבודה, לינקדאין וכו'... אז התחלתי לכתוב ולכתוב וראיתי כי טוב ו...אז... טוב, לצערי אז אבא שלי חלה ומצאתי את עצמי במשך שעות ואפילו חודשים בבתי חולים כשהדבר היחיד שמעביר לי את הזמן וגם את המחשבות הרעות הוא הכתיבה ולא רק, אלא גם הקשר הישיר עם אנשים שהתחילו לבקר בבלוג שלי ולשלוח אלי שאלות. כך מצאתי את עצמי עונה במשך חודשים לכולם (בהתנדבות) וגם מקבלת עדכונים עם בשורות טובות מכאלה שיישמו ומצאו עבודה. חלפו להם החודשים והבנתי שיש פה צורך אמיתי ללא היצע. וככה בעצם נולד העסק שלי. מאז, הרחבתי אותו גם לכתיבת תוכן (הרבה מאמרים בתחום באתרים שונים הם בעצם מאמרים שאני כתבתי, גם אם שמי לא מתנוסס עליהם- אז אם אתם נתקלים וזה נראה לכם מוכר מאיזשהו מקום- שתדעו למה) וגם לסדנאות. ואם זה מעניין מישהו אז אני יכולה בהחלט להכריז ש...: כן, אני מאלה שמה זה אוהבים את מה שהם עושים! :)
זה היה הסיפור שלי. ואם מישהו מתלבט בנוגע לצעד הבא שלו- הנה 9 שאלות שכדאי מאוד שישאל את עצמו:
1. למה?!
לפני שעושים צעד כלשהו, יש לעצור ולחשוב: למה רוצים לשנות קריירה? האם זהו תחום העיסוק הספציפי שכבר לא מתאים או שמא הסיבה האמיתית נעוצה בכלל במקום אחר? אולי חולמים על שינוי רק כדי "להתנקם" בבוס הנוכחי? אולי לא מסתדרים עם הקולגות בעבודה וזה בכלל לא קשור לתפקיד עצמו? אולי מה שעושה רע הוא מקום העבודה המסוים הזה ולא התפקיד או תחום ההתמחות?
2. ואולי בכל זאת?
בכל בית משפט בעולם יש גם קטגור וגם סנגור... אבל במקרה הזה צריך ללבוש את שתי הגלימות הללו במקביל בכדי לברר: מה דווקא כן מעניין בתפקיד הנוכחי? ממה נהנים? איזה חלקים מהעבודה אוהבים? מה יהיה חסר במידה שלא יתקיים בתפקיד הבא? באמת בטוחים שנמאס מהכול?
3. אילו משתנים חיצוניים משפיעים על ההחלטה?
יש הרבה גורמים שעלולים להשפיע עלינו בכל זמן נתון, גם כאלה שהם לגמרי לא רלוונטיים בטח לא בראייה לטווח ארוך, כמו למשל לחץ ממשפחה וחברים או כסף.
אז ברור שיכולת ההשתכרות היא משתנה חשוב, אבל הוא לא יכול להיות המשתנה היחיד שעל פיו מחליטים. כן, כסף הוא חשוב, אבל כך גם תשוקה למקצוע, אהבת התפקיד וסיפוק מהעבודה. הראשון ללא השאר- לעולם לא יוכל להספיק לטווח הארוך.
4. מה אני יודע/ת על התחום החדש?
זה הזמן לענות בכנות: למה רוצים לעבור לתחום החדש? מה כבר יודעים עליו? כמה ביקוש יש לו בשוק? האם מכירים מישהו שכבר עוסק בו? אם כן- כדאי לקבוע איתו פגישה ולבקש ממנו לתת כמה שיותר אינפורמציה על התפקיד.
5. האם אני מסוגל/ת?
זוהי נקודה חשובה מאוד- שינויי קריירה אינם קלים לביצוע, גם אם בטוחים שזה מה שרוצים לעשות. שינוי קריירה דורש התמודדות עם קשיים, עקביות, התמדה ודבקות במטרה גם כשהרבה גורמים אחרים בשטח מקשים או מתנגדים או לא נותנים צ'אנס... רק אם יש תשוקה אמיתית לתחום החדש וגם ביטחון ביכולת להתמודד עם כל הקשיים שבדרך, מותר לעבור לשאלה הבאה.
6. מה הלאה?
נניח שהשינוי בוצע בהצלחה... מה קורה הלאה? מה יהיה בעוד 3 שנים או 5 או 10? מה הצעד הבא האפשרי? כמו בשחמט, כך גם בקריירה- לא כדאי לבצע שום מהלך לפני שמתכננים מספר מהלכים אופציונאליים לשלב הבא (ולמה מספר צעדים? כי אף אחד לא נביא ותמיד יש הפתעות...).
7. את מי אני מכיר/ה?
מי מכירים שיכול לסייע בתהליך השינוי? איזה קשרים יש לנו שיכולים לעזור במציאת עבודה בתחום החדש?
ברור לכולם שלחפש עבודה היום זה לא כזה קל... ולחפש עבודה בתחום חדש- זה קשה עוד יותר. לכן חייבת להיות רשת של ביטחון- רשת של קשרים שיסייעו לביצוע השינוי.
8. האם יש לי תמיכה?
לשנות קריירה לוקח זמן ולפעמים המשמעות היא גם להתחיל מחדש ומלמטה... כל אלה דורשים מצב כלכלי מבוסס ותמיכה רגשית מהמשפחה הגרעינית.
9. מה מתוך מה שנדרש בתחום החדש, כבר יש לי?
זוהי גולת הכותרת לשינוי קריירה: כל עיסוק דורש ניסיון קודם, כל תחום דורש כישורים מקצועיים ואישיותיים מסוימים. מהם הכישורים הנדרשים בתחום העיסוק החדש? על כמה מתוכם אפשר
לסמן וי?
ככל שהפער בין השניים גדול יותר, כך ביצוע השינוי יהיה קשה יותר ויארך יותר זמן (אם יצלח).
ככל שהפער בין השניים קטן יותר, כך השינוי יהיה בר ביצוע והסיכון יהיה מחושב וכזה שכדאי לקחת.
ולסיום, סיומת: קראתי מאמר שכתב היזם והסופר דניאל גולטי על סקר שביצע בקרב 30 עובדים מנוסים בני 28 עד 58. הוא שאל את כולם את אותה השאלה: בראיה לאחור, על מה אתם הכי מתחרטים בנוגע לקריירה שלכם. 5 תשובות חזרו שוב ושוב והרי הן:
1. "חבל שלקחתי את התפקיד ההוא בגלל הכסף"
2. "חבל שלא עשיתי את השינוי הזה מוקדם יותר!"
3. "הלוואי שהיה לי את האומץ והביטחון להקים עסק משל עצמי"
4. "חבל שלא ניצלתי טוב יותר את השנים בתקופת הלימודים שלי"
5. "חבל שלא סמכתי יותר על האינטואיציות שלי"
ואחרי כל זה חשוב לזכור: חרטות בחיים יש למכביר, החוכמה היא לעצור מידי פעם ולשאול את עצמינו שאלות (גם קשות ולא נעימות) וללמוד לקחים מההתנסויות שלנו בעבר. אחרי הכול... רוב החרטות שלנו ולא משנה באיזה תחום, הן לא על מה שעשינו וטעינו, אלא על מה שלא עשינו ועל מה שוויתרנו.
אז, מותר להעיז, אבל במחשבה מרובה תחילה!
מאיה בוכניק בעלת 20 שנות נסיון בגיוס והשמת עובדים. ב-8 השנים האחרונות היא בעלת הבלוג Career Tips 4 Geeks, , שבו אינספור טיפים בנושאי קריירה וחיפוש עבודה. בשנים הללו היא גם מנחת סדנאות ופגישות יעוץ אישיות עם מחפשי עבודה בנושאי תכנון קריירה וניהול יעיל של תהליך חיפוש העבודה וכן עוסקת בכתיבת תוכן לרבים מהאתרים המובילים בארץ בנושא. בעלת תואר אקדמי בייעוץ חינוכי וסוציולוגיה.
Comments