top of page

10 שינויים במסלול הקריירה, נירית כהן

כבר כמעט שלוש שנים שאני כותבת כל שבוע טור על עולם העבודה המשתנה. מה פתאום בלוג? עם השאלה הזו פתחתי את הפוסט הראשון. סיפרתי בו על שבוע שכלל הרצאה שגרמה לי להבטיח לעצמי הבטחה, ובהמשך השבוע על פגישת כוס קפה במסגרת הפגישות שאני מקפידה לעשות. קרה לכם פעם שמשהו התבשל לכם הרבה זמן, אבל משהו ששמעתם (ההרצאה…) או מישהו שדיברתם אתו (על כוס קפה) ופתאום מצאתם את עצמכם מוכנים לפעולה?



אז בסופו של אותו שבוע, בין הרצאה שרק ברגע האחרון החלטתי ללכת לשמוע, לבין שיחה על כוס קפה עם חבר ותיק, נולד לי הבלוג. העוקב הראשון היה הבן שלי והיום באתר מבקרים בשנה מעל 40,000 אנשים שונים שקוראים מעל 70,000 דפים וזה לא כולל את קוראי עיתון גלובס בפרינט ובאתרי החדשות, שם הוא מתפרסם כבר כמעט שנתיים בקביעות כל יום רביעי.

זה מסע מרתק, לצעוד צעד ראשון מתנדנד ולגלות שבילים חדשים לגמרי. במסע הזה פגשתי אנשים מדהימים שהושיטו יד מבעד לרשתות החברתיות, מצאתי את עצמי שותפה לעשייה שלא ברור אם אחרת הייתי מגיעה לעשות, גיליתי עולמות ותכנים שלא הייתי יודעת שהם קיימים. באותו פוסט ראשון עניתי לשאלה אז למה בלוג? כתבתי שם "כי העתיד יגיע בין אם נתכונן אליו ובין אם לאו. אז אם אנחנו צפויים להיות חלק מהעתיד הזה, כדאי מאד שניקח חלק פעיל בעיצובו."

זה עדיין נכון.


בשנת 2010 הובלתי פרויקט ליצירת תמונת עתיד שניסתה להבין כיצד ירגיש העובד של 2025. תמונה מרתקת, שאפשרה לנו לגזור מה צריך לעשות בדרך כדי להגיע לשם, לפתח אסטרטגיה עם כיוון, כזו שלוקחת בחשבון את המגמות הצפויות.

מה שיפה בעתיד, שהוא כל הזמן מגיע. כניסתה של 2016, כשמאחורינו מחצית הדרך אל אותה תמונת עתיד, היוותה סיבה מצויינת לבחון מחדש את השינויים במסלול הקריירה. המסקנה: מה שהיה הוא לא מה שיהיה.


1. מעברים תכופים

12 - מספר התפקידים שעובר עובד ממוצע לפני גיל 50, לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בארה"ב. אם בעבר עברנו מעסיקים מעטים בכל שנות הקריירה, כיום אנחנו עדים למגמה של שינויים תכופים במקומות עבודה. המשמעות לעובד: עלינו לנהל את הקריירה כך שכל תפקיד מקדם אותנו ומוסיף ערך לסל היכולות שאנחנו מביאים איתנו.


2. מקצועות משתנים

47% - שיעור המשרות שבסכנת היעלמות. בעבר רכשנו מקצוע לכל החיים, אבל השינויים הטכנולוגיים המהירים גורמים לכך שמקצועות משתנים, נעלמים או נולדים. דוח מרכז טאוב שיצא לפני כשבועיים מצביע על מגמה דומה גם בישראל: כ-40% מהתעסוקה בישראל היא במקצועות שנמצאים בסיכון גבוה לתהליך מחשוב בשני העשורים הקרובים. המשמעות לעובד: צריך להישאר מעודכנים כל הזמן ולרכוש כלים חדשים כדי שנוכל לעבור בין תחומים על פי היכולות והניסיון.


3. גם שכירים, גם עצמאים

34% - שיעור המועסקים העובדים גם כפרילנסרים, לפי מחקר אמריקאי. בעבר החלוקה לקטגוריות היתה ברורה: שכיר או עצמאי, אבל כיום כבר מדברים על ניהול תיק קריירה, המורכב מעיסוקים ואופני העסקה שונים. המשמעות לעובד: אנחנו צריכים לדאוג שתהיה לנו יותר מ"רגל" אחת להישען עליה.




4. כישורי עומק ורוחב

בשוק העבודה הישן הכישורים שנדרשנו להם בעבודה היו קשורים במקצוע שלמדנו או עסקנו בו, אבל היום מומחים מדברים על ה - T, כלומר העמקה בתחומים מסוימים, אבל גם ידע ויכולות בעבודה חוצה תחומים ותרבויות. המשמעות לעובד: עלינו לפתח יכולות עומק ורוחב. בוושינגטון מתקיים זה כמה שנים כנס T שנתי המשלב מדיניות, השכלה ותעשייה במטרה לפתח אנשי מקצוע עם עומק ורוחב.


5. תלמידים נצחיים

בעבר האחריות להכשרה מקצועית הייתה על המעסיק, אבל בעתיד האחריות להישאר רלוונטיים תמיד תוטל על העובד. המשמעות לעובד: עלינו להשאיר זמן ותקציב להתפתחות כל הזמן. יש היום מקורות לימוד באיכות גבוהה וללא עלות, אונליין, ובהם: EdX, ALISON, MIT OpenCourseware, Coursera ועוד.


6. ניהול בית-עבודה

46% - שיעור הגברים המטפלים בעניינים אישיים ומשפחתיים בזמן העבודה, לעומת 38% מהנשים, לפי מחקר של איגוד הפסיכולוגים בארה"ב. בעבר מה שהגדיר הצלחה היו קידום ועלייה בהיררכיה ארגונית ובשכר. היום נוספת להגדרה גם איכות חיים, שילוב של עבודה, משמעות, עניין וזמן איכות. כך, גברים מדווחים היום לא פחות מנשים על אתגרי שילוב בין הבית לעבודה. המשמעות לעובד: עלינו לשאוף לעסוק במה שאוהבים ולנהל את הזמן בין עיסוקים שונים.


7. מיתוג עצמי

30% - שיעור החברות שלא יראיינו מועמדים שאין להם נוכחות ברשת, לפי מחקר של מגייסים בארה"ב. אם בעבר המיתוג שלנו נבע מהארגון שבו עבדנו, בעתיד, ובמידה רבה כבר היום, המיתוג יהיה תלוי בנו – מה אנחנו עשינו. המשמעות לעובד: עלינו לתכנן ולבנות את ה- me@me.com.


8. עובדים בכל מקום

25%+ - שיעור המנהלים הסבורים שעד סוף העשור עד 75% מהארגון יעבוד מחוץ למשרדים המסורתיים ולפחות חצי יעבדו מרחוק, לפי סקר שנעשה בקרב מנהלים בכירים. בעתיד, מקום העבודה לא יהיה דווקא מקום פיזי, אפשר לעבוד גם דרך הענן. המשמעות לעובד: יש לנו יותר הזדמנויות לפיתוח תיק קריירה, להשלמת הכנסה, לעבודה בתקופות שבהן עבודה קבועה פחות מתאימה, עבודה שנמצאת בגיאוגרפיה אחרת וגם פתיחת שוק העבודה לאוכלוסיות שמודרות ממנו.


9. שכר עולה ויורד

פעם שילמו פנסיה לפי שכר אחרון וזה נחשב להטבה משום שהשכר היה באופן כללי בעלייה לאורך הקריירה, אבל זה כבר לא כך. היום השכר עולה ויורד לאורך השנים בהתאם לשינויים בקריירה ונראה שמגמה זו תמשך. המשמעות לעובד: עלינו לשנות את דפוס החשיבה שלפיו השכר רק עולה ולדעת לנהל גם את הירידות.


10. עובדים יותר שנים

50%+ - שיעור העובדים מעל גיל 60 ויותר שמתכננים לעבוד אחרי גיל פרישה, לפי נתונים ממדינות רבות. בעבר יצאנו לפנסיה בגיל ידוע, אבל היום אנחנו עובדים הרבה יותר שנים, גם אם לא במשרה מלאה. המשמעות לעובד: עלינו לתכנן קריירה שניה ושלישית כולל עבודה בהיקפים משתנים, לאורך החיים.


הטור "10 שינויים במסלול הקריירה" פורסם לראשונה בינואר 2016 והיה השנה אחד הטורים הפופולריים ביותר


נירית כהן, niritcohen.com


bottom of page